Kiszáradt, sivatagos ingatlanpiac

ez az ingatlanpiaci előrejelzés bejegyzés kiemelt képe, amelyen a vevőknek szól egy felkiáltó kérdőmondat

A végtelenbe kiváró vevők, a reménybe kapaszkodó eladók és a kettőt összekötő nagy semmi. Ez jellemzi az ingatlanpiacot az elmúlt 3 hónapban. Ahogy jön a meleg nyár, úgy süpped egyre jobban bele ebbe az állapotba az ingatlanpiac, de már megjelentek olyanok, akik belátták, engedniük kell. Vagy így vagy úgy. Ingatlanpiaci előrejelzés és saját tapasztalatok.

Makro kitekintés

Számtalan elemzésben lehetett olvasni, hogy a Covid válságkezelése korántsem volt profi vagy hozzáértő. 0-24-ben dolgozó pénznyomdagépekkel próbálták megoldani a problémát a világ kormányai és jegybankjai.

Magyarországon ezt még megfejelte az aktuális politika vezetés, amely a választási eredmények és a gazdaság „mámorosan” jó állapotának bebiztosítása érdekében szétpumpálta a lakosságot kedvező támogatásokkal, melyek főleg az ingatlanvásárlásokat és fejlesztéseket, korszerűsítéseket segítették.
Ezzel nem is lenne olyan nagy baj, ám amikor ez egyik napról a másikra eltűnt, akkor kiderült, hogy mégsem olyan mámoros az a gazdaság.

Az infláció a lakosságot most már végleg kifárasztotta.

Ez egy nagyon érdekes ábra, amely a lakossági inflációs várakozásokat hasonlítja össze a tényinflációval. Forrás: MNB.hu

Tipikus esete annak, amikor elmegyek boltba, és van egy elvárásom, egy gondolatom, hogy mennyit fogok fizetni a kifliért. De a kifli ára az én fejemben versus a kifli ára az árcédulán jelen esetben olyan távol van egymástól mint Makó Jeruzsálemtől.

Ilyenkor ezt egy pillanatra vetítsük ki az ingatlanpiacra, gondolkodjunk el eladóként, amikor olyan árat próbálunk meg elkérni az ingatlanunkért amit már nem tolerál a piac. Milyen esélyekkel indulunk?
Dehát sajnos a végén megveregetjük a vállunkat, hogy kifli mindig kell ugyebár. 🙂

De nemcsak drága a kifli, hanem drága a pénz is. Az infláció mellett a magas kamatok még mindig gyilkolják a vásárlási kedvet. Ugyanakkor, miközben ezeket a sorokat írom az MNB közzétette kamatdöntését mely szerint a kamat változatlan marad, a kamatfolyosó tetejét 19.5%-ról 18.5%-ra mérsékli. Ezzel megágyaz a későbbi kamatcsökkentésnek, amely az infláció enyhülésével fog majd bekövetkezni. Ezzel csak egy probléma van.
Józan paraszti ésszel gondolkodva egyértelmű, hogy idáig nem vett fel a lakosság hitelt, hiszen magas volt a kamat. Most, hogy kilátásba helyezi a kamatcsökkentést az MNB, a lakosság köszöni szépen megvárja míg újra alacsony lesz a kamat. 🙂 És emiatt tovább is csökken a tranzakciószám az ingatlanpiacon, gyengélkedik a reálgazdaság.

És az I-re felteszi a pontot a magyar állampapír, a részvények bosszúállója.
Az alábbi ábrán a Bónusz Állampapír és a Prémium Magyar Állampapír hozamai láthatók.

Forrás: https://www.allamkincstar.gov.hu/lakossagi-ugyfelek/allampapir_forgalmazas

Az államnak kell a magyarok forintja. Jövőre akár 20%-os hozamot is biztosíthat! Mindenki számoljon utána, hogy a javuló inflációs számaink (jelenleg május-május összehasonlításban 21.4%) mellett ez reálhozamon jó befektetés-e. És korrigálja ki egy esetleges EUR/HUF árfolyam gyengülésével… 😉 Jobban nem szeretnék belemenni.

Röviden (még mindig) magas az infláció, (még mindig) magas a kamat, totál száraz az államkassza, az EUs pénzek standby módba rakva várják sorsukat.

Hogyan reagált az ingatlanpiac erre és mik a kilátások?

Ingatlanpiaci előrejelzés

Mióta cégemmel a fő bázisomnak számító Zalakaroson kívül, az országhatáron túl, Horvátországban is nyitottunk piacot, így egy rendkívül érdekes kettősségbe nyerhetek betekintést.

Zalakaroson elképesztő ütemben nő a megbízásaim száma. Napi megkeresések amiket ezúton is köszönök, nagyszerű visszaigazolás ez a bizalom.

Mindazonáltal közben elértük, hogy a teljes zalakarosi ingatlanállomány 20%-a eladósorba került.

Igen, ez a valóság. A befagyott piac kínálata nő és nő, az eladók nagy része nem akarja elfogadni, hogy 2022 nyara óta megváltozott a világ, és rendkívül gyorsan keresleti piacra fordultunk.
Jelenleg a legnagyobb hirdetőportál kínálatában

96 HÁZ49 NYARALÓ42 LAKÁS

van eladósorban Zalakaroson. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy a vevőkhöz szóljak:

Mire vártok kedves vevők? Eljött a ti időtök! Hatalmas a kínálat és növekszik. A kiírt árak irányárak! Nézzetek ingatlanokat, tegyetek ajánlatot és vásároljatok! A forint jobb helyen lesz egy ingatlanban ebben a városban, mint a párnacihában!

Miközben ez a helyzet itthon, addig nem oly messze, néhány óra autóútra tőlünk az Adrián, magyarok százai biztosítják be vagyonukat euró alapú ingatlanvásárlással Horvátországban.

Az ingatlan áremelkedés üteme rendkívül dinamikus, emiatt a mostani beszállók megtérülése még nagyon csalogató. Az évi hozampotenciál 11.8-12.5%-os.

Mivel fontosak a statisztikák, állandóan hirdetünk és hirdetünk. Új keresőket regisztrálunk és ápoljuk őket. Az alábbi táblázatban a regisztrált érdeklődéseink száma a futtatott kampányok alapján Zalakarosi ingatlanvásárlásra és Horvátországi ingatlanvásárlásra:
(ugyanannyi reklámköltség és időtartam mellett)

HelyHORVÁTORSZÁGZALAKAROS
Érdeklődő darabszám259 fő39 fő

Egy dolgot szeretnék leszögezni: Mindkét célcsoportot ki tudjuk szolgálni! Mindenre kinálunk személyre szabott lehetőséget, hiszen kis cég vagyunk! Ami jól látszik, hogy jelentős mennyiségű magyar kívánja a pénzét másik országban befektetni, euróalapon, hogy kivédje a forint megingásait és hosszú távon ingatlan cash-flowt biztosítson magának!

Ha érdekel a külföldi vagy belföldi ingatlanvásárlás, keress meg elérhetőségeim valamelyikén!

Továbbra is kérem az eladókat, bármilyen kollégával dolgoznak együtt, adjanak a szakértő véleményükre, aki nem egy darab ingatlant lát, hanem egy nagy szeletet a tortából, ezáltal még hatékonyabban tud segíteni és elvégezni a munkáját. Ez közös érdek!

A jövőnek már vannak pozitív kilátásai. A DH Barométer számai alapján májusban nőttek a tranzakciószámok:

Forrás: DH Barométer

Szerintem ez a táblázat nagyon jó arra is, hogy elismerjük micsoda nagyszerű éveken vagyunk túl és a jelenlegi megingás után újra fellendülés várható! 🙂

És ahogy fentebb említettem, a kamatok potenciális csökkenése újra támogatni fogja a vásárlási kedvet. Addig pedig a vevők legyenek résen, szondázzák a piacot, hiszen ahogy írtam: EZ AZ Ő IDEJÜK! Hívja fel az ingatlanost, kérdezzen tőle, menjen ki vele a piacra! Merni kell ajánlatot tenni, mert aki valóban eladni akar a jelenlegi helyzetben, az a megegyezésre törekszik!

Az eladását követően pedig, potenciális vevőként ő is nagyszerű esélyekkel indul!

Compare listings

Compare