Ingatlanvásárlás Horvátországban

A 2009. február 1-jétől módosított törvénynek köszönhetően az ingatlanvásárlás Horvátországban az EU tagállamok polgárainak is nyitott lehetőség, hiszen korábban horvát jogi személy létrehozása mellett lehetett csak vásárolni.

A horvátországi ingatlanvásárlás folyamatát a helyi jogszabályok és adórendszer irányítja.

Az ingatlanvásárlás kapcsán fizetendő egyszeri átadási díjak a következők Horvátországban:

Használt ingatlanok esetén:

 • Ingatlan-átruházási illeték: a vételár 3%-a (Magyarországon ez 4!)
 • Horvát közjegyző díja: szerződéskészítés, nyilvántartásba vétel stb.: kb. 1% + ÁFA
 • Horvát ügyvéd díja (a vevő érdekében): szerződés ellenőrzése, ingatlan jogállásának vizsgálata stb.: kb. 1% + ÁFA
 • Ingatlanközvetítő jutalék: 3% + ÁFA
 • Egyéb költségek (regisztráció, bélyegek stb.): kb. 150 EUR

Új építésű ingatlanok esetén:

 • Ingatlan-átruházási adó: 3% a telek értéke alapján (a telek értéke a vételár 20-25%-a)
 • Az új építésű ingatlanoknál az ÁFA az árban benne van
 • Horvát közjegyző díja: szerződéskészítés, nyilvántartásba vétel stb.: kb. 1% + ÁFA
 • Horvát ügyvéd díja (a vevő érdekében): szerződés ellenőrzése, ingatlan jogállásának vizsgálata stb.: kb. 1% + ÁFA
 • Ingatlanközvetítő jutalék: 0-3% + ÁFA
 • Egyéb költségek (regisztráció, bélyegek stb.): kb. 150 EUR

A fent említett átruházási költségek csak tájékoztató jellegűek, és az adott ingatlanra vonatkozóan lehet csak pontosan kiszámítani.

Miért érdemes az ingatlanvásárlás mellett dönteni Horvátországban?Ez az év úttörő lesz az ország számára. Az ország az eurózóna és a schengeni övezet része lett. Gyorsul az utazás, az itt-tartózkodás, és vonzza a befektetőket.

Az árfolyamkockázat megszűnik, csökkennek a tranzakciós költségek. Röviden: az ingatlanvásárlás Horvátországban és a befektetés egyszerűbb, biztonságosabb és olcsóbb lesz. Ha nem tud dönteni, hova fektessen be, elsők között gondoljon Horvátországra.

A hitelintézetek úgy értékelték, hogy az ország most a történelem legjobb befektetési besorolásával rendelkezik.

Hogyan hat ez az ingatlanárakra?

Az elmúlt évek során a horvát ingatlanárak fokozatosan emelkedtek, a növekedési ütem pedig nagyjából összhangban volt az európai uniós átlaggal. 2021 harmadik negyedévéhez viszonyítva az Adriai-tenger mentén az ingatlanárak éves alapon 12,8%-kal nőttek (inflációval korrigálva 0,66 %). Splitben például az áremelkedés 20 százalékot tett ki.

Mint korábban említettük, Horvátország vonzereje az euró bevezetése és a schengeni övezethez való csatlakozás révén növekszik. A turizmus erős teljesítménye, amely a koronavírus után gyorsan helyreállt és 2022-ben megdöntötte 2019-es rekordját, szintén pozitív tényező.

2021 júliusa és 2022 júniusa között 12 518 lakóingatlant vettek meg külföldi vásárlók Horvátországban, ami az összes adásvétel mintegy 36 százalékát teszi ki. A külföldiek általi ingatlaneladások száma folyamatosan emelkedik. A legtöbb vevő Németországból, Szlovéniából, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Hollandiából, Svájcból, Lengyelországból vagy Magyarországról származik.

Az új és a régi építésű ingatlanoknál különböző trendek várhatók. Az előnyös helyen található új épületek iránti kereslet meghaladja a kínálatot. Ezzel párhuzamosan az infláció miatt az építőanyagok és a munkaerő költsége növekszik, amely az ingatlanárakban is tükröződik. Az új építésű ingatlanok árcsökkenésére való várakozás nem feltétlenül érdemes. A régebbi, nem prémium minőségű vagy a tengerparttól távolabb fekvő ingatlanok esetében viszont valamennyi árcsökkenés lehetséges, különösen, ha az európai gazdaság recesszióba süllyed.


A legjobb futó új építésű projekteket itt érheti el!

A használt piacon pedig ilyen gyöngyszemeket találhat!

A külföldi ingatlanbefektetések a monetáris és regionális diverzifikáció szempontjából vonzóak a befektetők számára, különösen a jelenlegi, magas inflációval jellemezhető helyzetben.

Horvátország az ingatlanvásárlás nagy durranása a magyaroknak

Véget ér a mezőgazdasági ingatlanokra bevezetett embargó

A horvát ingatlanpiac egy másik figyelemre méltó szektorja a mezőgazdasági területek. 2023 júniusában véget ér az embargó a mezőgazdasági területek külföldi eladására. Eközben a mezőgazdasági földek Horvátországban olcsóbbak, mint a szomszédos Szlovéniában vagy Olaszországban.

A magyarok számára Horvátország és Spanyolország a legkedveltebb célpontok a tengerparti ingatlanok keresésében. A tengerparti területeken a külföldi vásárlók a helyi ingatlanpiac mennyiségének mintegy harmadát képviselik, de egyes helyeken ennél is nagyobb arányban. A legnépszerűbb úticélok olyanok, amelyek jó infrastruktúrával rendelkeznek, és a repülőtérhez viszonylag közel vannak. Becslések szerint Horvátországban több mint 70 000 ingatlant birtokolnak külföldiek. Az Adriai-tenger partvidékén található ingatlanok a tulajdonosok túlnyomó többségét teszik ki, míg Zágráb főváros csak 3 százalékot képvisel.

Az elmúlt években Horvátország az Európai Uniótól származó finanszírozással építette ki a modern autópálya-hálózatát. A Schengeni övezethez való csatlakozással megszűntek a határellenőrzések, és könnyebbé vált az Adriai-tenger felé vezető út. Emellett egy-két éven belül a horvátok tervezik bevezetni az autópálya-díjak új rendszerét. Kiváló légi kapcsolatok állnak rendelkezésre Zadar, Dubrovnik és más repülőterek esetében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre a legjobb horvát ajánlatokhoz! Ezt a vissza nem térő lehetőséget ragadja meg most!

Compare listings

Compare