A turizmus alakulása Horvátországban 2023-ban

A 2023-as év újabb rekordokat hozott Horvátország turizmusában, ami különösen a magyar utazók körében érzékelhető. Az országban a beutazók száma elérte a 20,6 milliót, míg a vendégéjszakák száma 108 millióra nőtt, ami az előző évhez képest 9%, illetve 3% növekedést jelent. E növekedési trend középpontjában a magyar turisták állnak, akik több mint 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban, 17%-kal többet, mint 2022-ben. Kedvelt célpontjaik között szerepel Isztria, Zadar, és a Split régió, melyek a tengerparti nyaralások mellett gazdag kulturális és gasztronómiai élményeket is kínálnak.

2023-ra vonatkozóan a magyar turisták körében különösen figyelemre méltó adatok születtek: 728.000 magyar beutazó érkezett Horvátországba, 21%-kal több, mint 2022-ben, és 13%-kal több, mint 2019-ben, ami eddig a legjobb évnek számított. A vendégéjszakák számát tekintve a magyarok 3,5 millió éjszakát töltöttek el, ami 17%-os növekedést jelent 2022-hez képest és 10%-kal többet, mint 2019-ben. Ez az adat különösen jelentős, hiszen azt mutatja, hogy a magyar turisták már nem csak a nyári szezonban, hanem egész évben aktívan keresik fel Horvátországot különböző programokkal: városlátogatásokkal, kulturális kirándulásokkal, vagy éppen aktív turizmussal.

A magyarok kedvenc úti céljai között kiemelkedik a Split régió, valamint a Kvarner régió, Isztria, Zadar és környéke. A magyar vendégek többsége (65%) magánszálláson szállt meg, de a legnagyobb növekedés a szállodákban és a kempingekben volt megfigyelhető, mindkettő 19%-kal többet fogadott magyar vendégeket, mint 2022-ben. Kiemelkedő volt a hajós turizmus is, közel 100 000 vendégéjszakával. Közel 90 ezer vendég köszöntötte az újévet Horvátországban, ami kiemeli az ország egész éves turisztikai vonzerejét.

Ezek a lenyűgöző adatok nem csupán a magyarok iránti vonzalmat tükrözik Horvátország felé, de egyértelmű üzenetet hordoznak az ingatlanpiac számára is. A stabil és dinamikusan növekvő turisztikai számok mellett az ingatlanvásárlás Horvátországban nem csak egy álomnyaralás megvalósítását kínálja, hanem egy vonzó és hosszú távú befektetési lehetőséget is. A magyar turisták aktivitása és a piaci trendek világosan alátámasztják, hogy a tengerparti ingatlanok befektetése jelenleg különösen előnyös lehet.

A magyarok növekvő érdeklődése és a turisztikai szezonok hosszabbodása egyértelmű jelei annak, hogy az ingatlanvásárlás most, több mint valaha, ésszerű és jövőbe tekintő döntés. A befektetők számára ez nem csupán egy lehetőség a pihenésre, hanem egy értékálló befektetés a Horvát tengerpart szívében.

Compare listings

Compare