Itt a tavasz és életben vagyunk… – 2023 első hónapjai az ingatlanpiacon

2022 a félelem éve volt. Vagy az 2020 volt a Covid idején? Vagy minden év egy kicsit az? Jó kérdés, de mindenesetre a lakosság pénztárcáján érezhető durva hatások, amik a tavalyi évben elkezdték sokkolni az embereket, úgy tűnik mégsem hozták el a világvégét. Életben maradtunk. Üzemanyagon már annyira sincs sapka, amennyire télen sem kellett hordani, hamarosan minden stop kivezetésre kerül és szépen csendben történik minden a maga medrében. De mi történt az ingatlanpiacon? (Amit egyre fontosabb hozzátenni, hogy ezt a rövid összefoglalót még ember írja – a szerk.)

Harmatgyenge évindulás

Ahogy az évösszesítő bejegyzésemben írtam, rengeteg minden múlik azon, hogyan indul a január az ingatlanpiacon, hiszen az elmúlt években berúgta minden évkezdet az ajtót, és mi ingatlanosok csak kapkodtuk a fejünket, hogy honnan szerezzünk még eladó kecókat az ügyfeleknek. Akkor ezt nézzük meg számokkal és grafikonokkal is, mert könnyebb lesz elhűlni.

A DH barométer, amely nagyon jó havi statisztikákkal lát el a tranzakciószámokkal kapcsolatban most megmutatta, hogyan kell igazán pofánvágni a (teljesen megalapozatlan) pozitív várakozásokat… horoggal… állcsúcson.

2 hónap még nem nevezhető tendenciának, de úgy gondolom, hogy nyugodtan kezdhetjük ezt a trendet tavaly ősztől vizsgálni. Ebben az esetben viszont jól látszik, hogy 40 és 50% közötti visszaesést könyvelhet el a piac.

Kinek jó ez?

A média, amely szereti a trendeket erősíteni, természetesen váltott jegyet erre a vonatra is, és minden portál “kevésbé sem hatásvadász” címekkel bombázza az embereket:

Lejtőn az ingatlanpiac…

Szakadék felé robog…

Földbe állt…

Na így nem nehéz cikkeket íratni a mesterséges intelligenciával. 🙂 De, ha kicsit józanésszel belegondolunk, a nyitósorban felvetett félelmek megerősítése a média által pontosan így működött korábban, mégis ha nem alaptalan, de mindenképpen túltolt volt. Ez ilyenkor önbeteljesítő jóslatként működik. A vevők kivárnak, mert elhiszik, hogy itt aztán minden összeomlik, és újra gombokért vehetik a pesti panelt, meg a balatoni nyaralót.

A valóság az, hogy senkinek nem jó, ha az ingatlanpiac ilyen mértékben visszaesik, de az sem jó, ha olyan mértékben túl van hypeolva, mint az elmúlt években.

Ehhez kell:

  • egészséges gazdasági (és külpolitikai) környezet
  • egészséges kamatszintek
  • egészséges építőipari volumen

A gazdasági környezet esetében a legfontosabb szempontok az infláció, a foglalkoztatottság, jól szabályozott állami támogatási programok és a GDP növekedés. A külpolitikai vonatkozást most nem érinteném mélyebben, maximum egy fél Hofi gondolat erejéig:”A nyugat a szakadék szélén táncol, de mi mindig egy lépéssel előttük vagyunk!” 🙂

A kamatszinteknek korrelálva az inflációval mérséklődniük kell, de nem szabad újra elérniük az “ingyenpénz” élményét súroló mélységeket.

Az építőipar évente 1%-kal segített a magyar gazdaságnak a GDP növekedésében. Elég egyértelmű, hogy ennek visszaesése láncreakcióként fékezi a gazdaságot és az ingatlanpiacot.

A megkötött új építőipari szerződések volumene tavaly januárhoz képest 28%-kal esett vissza. El tudjuk képzelni, hogy mindez mit hozhat el magával…

Tisztuló piac

Én személy szerint azt vettem észre, hogy az ingatlanközvetítők egy része már elkopott. Egy másik része felismerte, hogy most kell igazán fókuszálni az ügyfelek kiszolgálására, hiszen nem vesznek meg már minden korábbi esztergaműhelyt 50 millióért. Valaki lelkes blogger lett, és celebritás formában szórja a tartalmakat. Tehát határozottan mindenkinek több energiát kell befektetnie a munkába, és szerintem ez tök jó, mert valahol ez az egész mégiscsak arról szól, hogy segítünk keresletet és kínálatot összekötni.

Az ingatlanok felmérésénél előtérbe kerül a precíz és őszinte ármeghatározás, különben a közös munka sikertelen lesz, vagy el sem kezdődik.

Mit vettek a vásárlók nálunk?

Az elmúlt negyedévben nagyon felpörgött a külföldi ingatlanok iránti igény és vásárlás. Sok megbízást kaptunk a horvát tengerpartról, amelyből néhány fent is van az oldalon például itt, ahol pesti árakon lehet új építésű tengerparti lakásokat venni és itt, ahol egy felújított nyaraló keresi gazdáját 120 méterre a víztől.

A magyarok jelentős mennyiségű forintot váltottak euróra, amit hajlandóak akár külföldön is befektetni. A vidéki ingatlanok piacán a kis értékű, romantikus zártkertek és a luxus, egyedi családi házak hasítanak. A többi köszöni szépen pihenget. Pontosan az a középréteg állt le a vásárlással, akik a gerincét adták a piacnak, pontosabban várnak a legjobb lehetőségekre.

Az alku pozíciók továbbra is erősen javultak a vevők javára. A rekord egy 15%-os alku volt NEM felújítandó ingatlan esetében.


Ha pénzed van, gondolkodsz a vásárláson, akkor nem kell csodára várni, tényleg most lépj, mert pár év múlva Te leszel az aki megkérdezi magától: “Miért nem vettem 2023-ban ingatlant?” Ebben biztos vagyok!

És még egy fontos érv zárszóként a vásárlás mellett. Amerikában újra becsődölt néhány bank. A szakik vitatkoznak, hogy ez elindít-e lavinát vagy nem, lesz-e 2008 vagy nem. Kedves Olvasó, aki ezt olvasod! Ha azon szerencsések közé tartozol, akiknek az elmúlt 7 év gazdasági növekedése gyarapította az anyagi javait, akkor gondoskodj arról, hogy azt bebiztosítsd! Repkednek a tőzsdei mélyrepülések, a forint újra 400 körül táncol, tényleg durván kapkodjuk a fejünket! Nos, ilyen az ingatlanbefektetések esetén nem történik. Ha szert tettél tőkére, igenis most van az az idő, hogy nem csupán a növekedési potenciált, hanem a BIZTONSÁGOT is figyelembe véve be kell azt biztosítanod.


Compare listings

Compare